Próbapad légfékvezérlő-szelephez

optimális szenzorválasztás - mérésadatgyűjtés - gyártás

Próbapad légfékvezérlő szelephez

Az egyik legnagyobb magyar tulajdonú szívattyúgyár megbízásából az Ometrys Kft nyert el megbízást komplett, villanymotor vizsgáló tesztberendezés elkészítésére. A gyár a motoros szivattyúihoz kis és közepes teljesítményű (300 ÷ 2500W) egyfázisú, kétpólusú aszinkron motorokat használ, melyek formája, mérete, rögzítési módja és tengelykötése nagy változatosságot mutat. Megbízónk évente több ezer vásárolt motort használ fel berendezéseihez, melyeket különböző nemzetközi partnereitől szerez be.
Régi igénye volt, hogy a beszerzett – sokszor speciális alakú és kivitelű – motorok minőségéről, teljesítményéről, nyomatékáról, hatásfokáról maga is időről időre meggyőződhessen és a szállítmányokat szúrópróbaszerűen maga is ellenőrizni tudja. Megrendelőnk innovációs képességeinek is köszönhetően vált az elmúlt 25 évben Magyarországon kis és közepes szivattyúkategóriában a legnagyobb gyártóvá és már régóta Európa különböző országaiba is szállít nagy sikerrel. Piacain az árnyomás, költségnyomás nagyon jelentős, ezért a jövőbeni fejlesztéseik számára is nélkülözhetetlen a felhasznált, optimálisan kiválasztott és a szivattyúegységhez illesztett meghajtómotorok pontos karakterisztikájának ismerete. Megbízónk a motortesztpaddal annak a gazdaságos energiafelhasználást célzó EU-s törvényi kötelességének is eleget tesz, miszerint a jövőbeni berendezésekben a motornak és a hidraulikus egységnek a munkapont környezetében kölcsönösen és bizonyítottan a legjobb hatásfokkal kell üzemelnie.

Villanymotor tesztpad
Villanymotor tesztpad hajtási és fékezési rendszerrel

A gépészeti kialakítás a speciális motortartó szánszerkezetnek és az egyedi adaptertárcsáknak ill. tengelyadaptereknek köszönhetően lehetővé teszi a szivattyúgyártó minden motorjának illesztését és ezáltal tesztjét a  próbapadon. Tengelykapcsolókon, fordulatszámmérővel integrált nyomatékmérőn keresztül egy speciális, vezérelhető, léghűtéses hiszterézisfék készteti munkára a motorokat.

A PLC-s vezérlés ipari motorvezérlő elektronikákon keresztül gondoskodik a tesztpad alapvető irányításáról, a lágy motorindításról és a védelmi funkciókról (nyomatékvédelem, fordulatszámvédelem, hővédelem, áramvédelem, kezelő védelme …). A tesztpadba integrált terminálon (képernyőn) keresztül a kezelő folyamatosan tájékoztatást kap a diagnosztikai állapotokról, az esetlegesen aktivált védelmi intézkedésekről. A nagysebességű pontos mérésadatgyűjtést PC-s méréstechnika hajtja végre. Folyamatosan mért értékek a munkaponti tartományban:
  • fordulatszám,
  • nyomaték,
  • effektív bemenő villamos teljesítmény,
  • effektív áramfelvétel,
  • mechanikai tengelyteljesítmény.
Számolt érték:
  • hatásfok.
A mérést az operátor egy felhasználóbarát egyedi szoftveren keresztül vezényli le.